Diploma Seni Kulinari
ID Kursus : (R2/811/4/0101)(08/27)(TVET/QF1969)
Kampus: Kolej SEGi Kota Damansara
Peringkat Pengajian: Diploma
Gambaran Keseluruhan Kursus
Adakah anda mempunyai minat yang kuat untuk memasak dan bercita-cita menjadi tukang masak di hotel tempatan dan antarabangsa? Anda harus mempertimbangkan Diploma dalam Seni Kulinari kerana ia menyediakan pendidikan asas dalam kemahiran masakan.
Diploma Seni Kulinari kami menyediakan latar belakang masakan yang mencukupi yang diperlukan untuk memasuki industri perkhidmatan makanan pada jawatan peringkat permulaan hingga pertengahan dan untuk maju ke pelbagai jawatan berkaitan. Kami telah mereka modul program ini dengan cara anda mempunyai latihan praktikal dan teori dalam semua bidang pengeluaran makanan.
Anda akan menguasai kaedah memasak Asia dan Eropah, prinsip reka bentuk dalam pengeluaran makanan, perancangan pemakanan serta kemahiran pengurusan dan kepimpinan menjelang akhir program.

Syarat kemasukan
3 kredit dalam SPM / O-Levels
Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dengan sekurang-kurangnya 3B
Sijil lulus dalam bidang berkaitan dari mana-mana IPT yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia
Mana-mana kelayakan yang setaraf dengannya yang diluluskan oleh Kerajaan Malaysia
Struktur dan modul program
Tahun 1
Perkembangan Kemahiran Masakan 1
Keselamatan dan Sanitasi Makanan
Pengenalan Gastronomi
Latihan Bahasa Umum
Matematik Masakan
Perkembangan Kemahiran Masakan 2
Pengetahuan Komoditi
Bahasa Perancis pengenalan
Garde Manger
Prinsip Pengurusan
Tahun 2
Masakan Eropah
Jamuan dan Katering
Coklat dan Konfeksi
Pengurusan Restoran
Wain dan Makanan
Masakan Asia
Pemasaran & Promosi Makanan
Komunikasi Rakyat
Pengurusan Sumber Manusia
Pembelian Makanan, Kos dan Penjualan
Pembakaran dan Pastri Termaju
Memasak Restoran Lanjutan
Tahun 3
Internship
Matapelajaran Umum (MPU)
Pengajian Malaysia/ Bahasa Melayu Komunikasi 2
Kemahiran Persembahan
Pengajian Islam/Pengajian Moral
Pengurusan Ko-Kurikulum
Bantuan Kewangan / Pembiayaan
BANTUAN DERMASISWA PENDIDIKAN– Belajar dulu, bayar kemudian! Dapatkan elaun bulanan, penginapan percuma, dan subsidi tunai awal - semua untu bantu anda fokus belajar!
EduFlex– Khas untuk pelajar dewasa, nikmati pinjaman pendidikan dengan kadar faedah serendah 4%!
Peluang kerjaya
Sebagai graduan seni kulinari, anda boleh bermula dari jawatan peringkat permulaan hingga pertengahan di restoran, hotel, katering, kedai roti atau pun menubuhkan perniagaan anda sendiri.
Maklumat mengenai akreditasi
No Pendaftaran MQA (PA/A) : MQA/FA 1969
Kod KPM : R/811/4/0101
Tempoh Sahlaku KPM : 21.08.17-02.08.22
Muat turun Sijil MQA
Tarikh Pengambilan & Orientasi
Pengambilan
14/1/2025 20/5/2025 9/9/2025
Tarikh Orientasi
13/1/2025 19/5/2025 8/9/2025
Pengambilan
18/1/2025 24/5/2025 13/9/2025
Tarikh Orientasi
18/1/2025 24/5/2025 13/9/2025

Cipta Pengalaman Yang Tidak Dapat Dilupakan
Kami berbangga dengan pendekatan "industri ke dalam bilik darjah" kami dan rangkaian perkongsian luas kami dengan pengusaha hotel di seluruh dunia. Pelajar Hospitaliti kami mendapat cerapan unik tentang perkara yang berlaku di sebalik tabir dalam mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan, belajar terus daripada pakar industri.