Bagaimana Malam Bersama Martin Yan Menjadi Pencapaian Kerjaya

Pelajar SEGi baru-baru ini mengalami peluang kulinari seumur hidup kerana mereka bekerja bersama chef dan ikon televisyen yang terkenal di peringkat antarabangsa, Martin Yan dalam menyediakan pengalaman santapan mewah lima hidangan di The Prestige Hotel Penang pada 27 Mei 2025. Acara satu malam sahaja ini lebih daripada pameran kesenian gastronomi—ia merupakan tempat latihan yang mengasyikkan dan paling sukar untuk diterima dalam dunia kelas dalam industri.

Dibimbing oleh Chef Yan, pelajar dari Sekolah Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan mencipta menu yang menggabungkan tradisi dengan inovasi. Daripada Lamb Bak Kwa Amuse Bouche kepada Gula Melaka Crème Brûlée, setiap hidangan menceritakan kisah warisan, kreativiti dan kehalusan masakan. Di sebalik tabir, pelajar menguasai operasi dapur peringkat tinggi, pelaksanaan menu dan perkhidmatan acara di bawah tekanan penonton secara langsung dan berbayar—tahap pengalaman yang jarang ditawarkan dalam tetapan bilik darjah konvensional.

Baca lebih lanjut di https://colleges.segi.edu.my/penang/how-a-night-with-martin-yan-became-a-career-milestone/

Acara ini menyokong Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berikut:
SDG 4: Pendidikan Berkualiti 

SDG 8: Pekerjaan yang Layak dan Pertumbuhan Ekonomi (Decent Work and Economic Growth) 

SDG 17: Perkongsian untuk Matlamat