Pelbagai budaya dan makanan bersatu di Pameran Makanan Antarabangsa 2019

SEGians bergembira kerana Pameran Makanan Antarabangsa kembali untuk setahun lagi di Universiti SEGi! Pameran yang ditunggu-tunggu ini mempunyai pelajar yang bersemangat dari semua lapisan masyarakat untuk mempamerkan budaya unik mereka melalui makanan. Ini menandakan 11ke tahun acara tahunan yang akan berlangsung di SEGi.

Pameran itu penuh dengan tenaga dan ia penuh dengan SEGians dari pelbagai program. Muzik dan sorakan memenuhi udara. Setiap gerai mempunyai penyokong yang berpusu-pusu untuk negara mereka menang kerana makanan mereka diuji oleh cef dari Sekolah Hospitaliti & Pelancongan.

Berikut adalah beberapa negara yang dilihat di pameran itu:

1. Maldives

Maeesha Aaidh, mengambil Foundation in Arts, mewakili Maldives. Dia mengambil pendekatan berbeza dengan membawa makanan ringan Maldives dan bukannya hidangan utama untuk dipamerkan di gerai mereka. Dia menjelaskan bahawa dia dan pasukannya mendapati bahawa snek masa minum teh akan lebih mudah untuk pelajar makan di pesta. Antara makanan ringan yang dipamerkan ialah Paan Boakiba (Kek Bertepung Roti), Havaadhulee Bis (Ladu tuna kari), dan Masroshi (Doh yang disumbat dan digoreng). Maeesha mendapati bahawa belajar di SEGi adalah pengalaman yang menggembirakan kerana dia mendapat ramai kawan ketika mula-mula menyertai universiti itu.

2. Mesir

Mohab Maher, mengambil Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik, mewakili Mesir. Makanan yang mereka pamerkan di gerai ialah Iskandariah Kushari (Hidangan nasi dengan pelbagai jenis pasta dan sos tomato), Ful Medames (Rebusan kacang masak), dan Basbousa (Kuih tradisional manis). Mohab merakamkan penghargaan atas pengalaman kerja berpasukan yang diperolehi daripada acara itu apabila dipilih sebagai wakil Mesir.

3. Brunei

Haziqah Omar Ali, mengambil Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Komunikasi Visual, mewakili Brunei. Mereka mempamerkan pencuci mulut tradisional dengan sentuhan moden yang dipanggil Tapak Kuda, yang diterjemahkan kepada 'Kasut Kuda'. Ia adalah pencuci mulut kek dengan krim coklat hazelnut yang diisi dengan pilihan bar coklat yang berbeza di tengah. Mereka juga membuat minuman bernama Ayer Karsa dengan pandan, pisang, susu sejat, dan mutiara kecil. Haziqah sentiasa menantikan acara di SEGi. Dia mendapati bahawa komuniti orang seronok dan menikmati kursus yang sedang dia pelajari.

4. Afrika Timur (Djibouti, Tanzania, Kenya)

Fatma Mahmud Hussein mewakili negara-negara di Afrika Timur yang berada di pinggir pantai. Memandangkan terdapat 47 puak di Kenya, mereka memilih 1 puak untuk mewakili makanan semua 3 negara - Swahili. Dipamerkan ialah Muhogo (ubi kayu), Mahamri (Doughnut goreng), dan Maharagwe (Biji kelapa). Kelapa adalah bahan utama dalam masakan mereka kerana terdapat banyak pokok palma di negara mereka. Fatma menikmati kepelbagaian orang dan budaya di SEGi dan berasa berbesar hati untuk mewakili Afrika Timur pada tahun pertamanya.

Para juri ialah En Bonnie, Chef Fayruz, dan Chef Adam. Mereka mencari persembahan dan hiasan gerai, kebersihan gerai, kemahiran promosi dalam penyampaian makanan, penyelarasan dan pengurusan gerai, dan yang paling penting, betapa sedapnya makanan tersebut.

Beberapa persembahan berlaku termasuk flashmob yang mempunyai penari bergerak mengikut irama muzik ala Afrobeat. Ia adalah satu tontonan untuk diambil ketika mereka membawa keluar hati dan jiwa Afrika.

Pesta makanan itu diadakan bersempena dengan Malam Kebudayaan Antarabangsa anjuran pelajar dari SEGi International Student Society (SISS). Pengurus projek ialah Daniyal Jawaid, yang juga memegang jawatan Presiden SISS. Beliau menyatakan bahawa lebih 400 pelajar dari 16 negara menyertai acara itu untuk memaparkan kepelbagaian budaya di satu tempat. Untuk menyebut beberapa, beberapa negara yang mengambil bahagian adalah Malaysia, Yaman, Kenya, Sri Lanka, Mesir, Maldives, Brunei, dan banyak lagi.

Doakan yang terbaik untuk mereka untuk naik ke puncak!