Meningkatkan tahap: Pelajar SEGi melebihi jangkaan dalam peperiksaan santapan

Dua puluh satu pelajar SEGi yang mengambil Diploma Pengurusan Hotel dan Diploma Seni Kulinari baru-baru ini menjalankan perkhidmatan santapan penuh untuk tetamu makan malam sebagai sebahagian daripada peperiksaan praktikal mereka. Ini merupakan julung-julung kalinya majlis makan malam ini diadakan sepanjang bulan Ramadan, berlangsung pada 18 April 2023 di Restoran SEGi Sarawak di Kampus SEGi Cawangan. Tujuan peperiksaan amali perkhidmatan makan malam ini adalah untuk memanfaatkan pelajar pengetahuan dan kemahiran dalam menjalankan sebuah restoran.

Pelajar Pengurusan Hotel telah diajar tentang penubuhan restoran, pelbagai persekitaran restoran mengikut tema, cara berkomunikasi dengan tetamu, dan cara menjalankan perkhidmatan santapan profesional. Pelajar Diploma Seni Kulinari telah diajar pelbagai kemahiran memasak, cara menyajikan makanan dengan cara yang menyenangkan dan profesional, dan persembahan makanan yang betul. Daripada perkhidmatan makan malam ini, para pelajar berpeluang mengembangkan kemahiran tambahan dalam komunikasi interpersonal, membuat keputusan, kreativiti dan kepimpinan.   

Baca artikel penuh di https://bit.ly/3Pw3lao