Diploma Pengurusan Hotel
ID Kursus : (R3/1013/4/0098) (07/26) (A7146)
Kampus: Kolej SEGi Sarawak
Peringkat Pengajian: Diploma
Gambaran Keseluruhan Kursus
Graduan Diploma Pengurusan Hotel akan dapat menunjukkan pengetahuan lanjutan tentang makanan & minuman, pengemasan, pejabat depan, dan operasi am hotel dan resort. Aspek penting dalam program ini ialah latihan amali di mana anda akan mempunyai peluang untuk pengalaman praktikal di hotel dan resort untuk menggunakan apa yang telah anda pelajari di dalam bilik darjah untuk kegunaan praktikal.
Program ini menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam persekitaran dinamik ini, dengan menggabungkan pendidikan yang dibina di atas asas teori dan praktikal.

Syarat kemasukan
SPM / O-Level atau setaraf dengan 3 kredit
UEC dengan 3 kredit
SKM Tahap 3
Sijil atau setaraf
MQA-APEL T4
Struktur dan modul program
Tahun 1
Pengenalan kepada Industri Hospitaliti dan Pelancongan
Latihan Bahasa Umum
Pemakanan Makanan, Kebersihan dan Sanitasi
Bahasa Melayu Komunikasi 1
Penghayatan Etika dan Peradaban
Masakan Asas 1
Pengurusan Acara
Bahasa Inggeris Akademik
Growth Mindset / Bahasa Kebangsaan A
Pengurusan Sumber Manusia
Integriti dan Anti Rasuah
Teknousahawan Hotel
Prinsip Pemasaran
Bahasa Perancis pengenalan
Prinsip Pengurusan
Tahun 2
Pembelian, Kos dan Kawalan
Pengurusan Kualiti Perkhidmatan
Pengurusan Restoran
Undang-undang Hospitaliti dan Pelancongan
Kokurikulum: Pemikiran Lestari
Pengurusan Kewangan
Operasi Pejabat Hadapan (WBL)
Operasi Pengemasan (WBL)
Operasi Makanan dan Minuman (WBL)
Masakan Asas 2 (WBL)
Tahun 3
Internship
Bantuan Kewangan / Pembiayaan
PTPTN
KWSP
HRDC
Ansuran Bulanan SEGi
Bayaran Permulaan yang Rendah
BANTUAN DERMASISWA PENDIDIKAN– Belajar dulu, bayar kemudian! Dapatkan elaun bulanan, penginapan percuma, dan subsidi tunai awal - semua untu bantu anda fokus belajar!
EduFlex– Khas untuk pelajar dewasa, nikmati pinjaman pendidikan dengan kadar faedah serendah 4%!
Peluang kerjaya
Sebagai graduan, anda boleh mencari kerjaya dalam industri hotel, industri penerbangan dan pelayaran, industri makanan & minuman. Program ini juga merupakan laluan ke program ijazah.
Maklumat mengenai akreditasi
Tarikh Pengambilan & Orientasi
Pengambilan
14/1/2025 20/5/2025 9/9/2025
Tarikh Orientasi
13/1/2025 19/5/2025 8/9/2025
Pengambilan
18/1/2025 24/5/2025 13/9/2025
Tarikh Orientasi
18/1/2025 24/5/2025 13/9/2025

Cipta Pengalaman Yang Tidak Dapat Dilupakan
Kami berbangga dengan pendekatan "industri ke dalam bilik darjah" kami dan rangkaian perkongsian luas kami dengan pengusaha hotel di seluruh dunia. Pelajar Hospitaliti kami mendapat cerapan unik tentang perkara yang berlaku di sebalik tabir dalam mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan, belajar terus daripada pakar industri.